Kuchnia

Pyszności

SERNIK
Składniki :
1 kg sera półtłustego
1 szk. cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk. rodzynek
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek
masło do posmarowania tortownicy
bułka tarta do obsypania tortownicy
Przygotowanie :

1. Masło rozpuszczam w małym rondelku.

2. Biały ser dwukrotnie mielę w maszynce.

3. Do żółtek stopniowo dodaję cukier i miksuję, aż powstanie gęsty "kogel-mogel” .

4. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Piana jest tak sztywna, że spokojnie mogę odwrócić pojemnik i nic z niego nie wypłynie.

5. Do zmielonego sera dodaję "kogel – mogel", stopniowo dolewam ostudzone, rozpuszczone wcześniej masło, miksuję.

6. Następnie dosypuję budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej miksuję i dodaję pianę z białek, masa musi mieć jednolitą konsystencję.

7. Namoczone wcześniej i odsączone rodzynki obtaczam w mące, dzięki temu nie opadną na dno sernika.

8. Do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą wlewam masę i wsypuję rodzynki.

9. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piekę przez około 60 minut (w trakcie pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest juz upieczone). Według mnie ten sernik jest najlepszy po kilku godzinach od upieczenia.

czas przygotowania: 40 minut
czas pieczenia: 60 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation