Kuchnia

Pyszności

Składniki:
Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
100 g migdałów bez skórki
60 g pistacji
Kilka kropel aromatu migdałowego
250 g masy makowej
1 jajko
Łyżeczka mleka skondensowanego
Przygotowanie:
Ciasto rozmrozić. Migdały posiekać i wraz z pistacjami i aromatem migdałowym dodać do masy makowej. Jajko rozdzielić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x30 cm.
Prostokąt ponacinać wzdłuż dłuższych boków ukośnie, tak aby w środku pozostał pas o szerokości 9-10 cm. Na tym pasie nakładamy nadzienie i zakładamy nacięte paski na przemian z prawej i lewej strony, sklejamy je białkiem z jajka. Warkocz ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Żółtko zmieszać z mlekiem skondensowanym i posmarować ciasto. Piec w 200 st. C przez ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation