Kuchnia

jedzenie

Tarta z pomidorami

Składniki
Na nadzienie:
150g sera ricotta
100g ugotowanej boćwiny
50g startego parmezanu
1 jajko
1 duży pomidor
suszone pomidory
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Na beszamel:
0,5l mleka
40g mąki pszennej
40g masła

Przygotować kruche ciasto i wstawić do lodówki. Wymieszać ser risotta z drobno posiekaną boćwiną, startym parmezanem, startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zrobić beszamel: stopić masło na patelni, kiedy będzie prawie roztopione dodać mąkę i wymieszać, gotować przez 2 min, gdy masa nabierze złocistego koloru przelać ją do gotującego mleka i dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto wyłożyć na tortownicę i piec aż nabierze złotego koloru. Następnie pokroić pomidory. Wyciągnąć ciasto i wyłożyć na nie najpierw nadzienie, potem pomidory a na koniec beszamel. Wszystko razem zapiec.
SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation