Kuchnia

Kuchnia

Batonik muesli

2 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka dowolnych bakalii i orzechów (dałam wiórki kokosowe, pestki dyni i rodzynki)

70g cukru (około ¼ szklanki)

115g płynnego miodu (około ¼ szklanki)

Szczypta cynamonu

55g masła

ziarenka z ½ laski wanilii

Przygotowanie:

W garnuszku na niewielkim ogniu roztapiamy masło, dodajemy płynny miód oraz cukier. Całość mieszamy i po zagotowaniu, gotujemy jeszcze około 2 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnuszek z kuchenki, wsypujemy cynamon oraz wanilie, mieszamy.

W dużej misce mieszamy płatki owsiane z orzechami i bakaliami. Wlewamy ciepłą mieszaninę masła, miodu i cukru. Dokładnie mieszamy.

Niewielką formę (u mnie wymiary 30x14cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na nią wylewamy masę owsianą, wierzch wyrównujemy.

Formę wkładamy do lodówki na około 1 i ½ godziny. Po tym czasie kroimy na batoniki (wymiary zależą od Waszych preferencji). Wkładamy do lodówki jeszcze na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Po wyjęciu z lodówki batoniki są dość twarde, po kilku minutach jednak miękną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation