Kuchnia

Własne przepisy

Przepyszne mini Pzzerinki. Idealne na przystawkę bądź na główne danie. Jest to przepis na około 60 sztuk pizzerinek.

Przepis:

Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
4 jajka + żółtka do smarowania bułeczek
szklanka śmietany 18%
sól, 2 łyżeczki cukru i pieprz ziołowy
5 dag drożdży
kostka margaryny
pieprz ziołowy, sól, oregano i czosnek granulowany

Składniki na farsz:
40 dag pieczarek
3 duże cebule
40 dag sera żółtego ( ja preferuje ser salami)


Wyrobić cisto bez zaczynu( drożdże wkruszyc do ciasta) doprawić solą, 2 łyżeczkami cukru i pieprzem ziołowym.
włożyć do wysypanej mąką miski i przykryć ściereczką. Wstawić na godzinę do lodówki.
Podczas czekania na ciasto możemy zrobić farsz.
Pieczarki pokroić na średnie kawałki, posmażyć. Przelożyć do miseczki. Cebulę pokroić w średnie kawałeczki, podsmażyć i połączyć z pieczarkami. Dodać przyprawy tj. czosnek, pieprz, oregano i sól.
Gdy farsz ostygnie dodać starkowany żółty ser. Dobrze wymieszać.
Gdy ciasto będzie już gotowe podzielić go na 4 części. Jedną część rozwałkować na prostokąt. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Farsz podzielić na cztery części. Jedną część farszu ułożyć na prostokącie z ciasta tak aby od brzegi na 2 cm były nie pokryte farszem. Następnie zwinąć ciasto w rulon i kroić na plastry o grubości 1,5 cm. Można pokroić na grubsze plastry, wtedy pizzerinki będą większe.
Posmarować żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp. 180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation