Kuchnia

Własne przepisy

Oryginalne kotlety mielone

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego(nie używam mięsa drobiowego bo kotlety byłyby za suche)
2 cebule, 2 ząbki czosnku
100 g ugotowanego na półtwardo ryżu parabolicznego( jeżeli na opakowaniu jest napisane aby gotować 15 minut ja gotuje 10)
Około 1,5 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów
1 jajko
sól, pieprz czarny


Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Gdy ugotowany ryż i zeszklona cebula przestygną dodać mięso, posiekany drobno czosnek, jajko i bułkę tartą. Bułki dodać tylko tyle aby zagęściło nam masę. Gdy dodamy za dużo bułki tartej kotlety wyjdą bardzo twarde. Dodać sól i pieprz. Wyrabiać tak długo aby mięso odchodziło od ręki. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i smażyć na gorącym oleju.

Składniki na surówkę z papryki:
2 papryki
1 cebula poszatkowana
sól, pieprz ziołowy, odrobina octu z czerwonego wina, oliwa z oliwek z chili i czosnkiem.

Paprykę pokroić na kawałeczki, dodać cebulę i resztę przypraw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation