Kuchnia

Zupy

White Plate: Lekko pikantny krem marchewkowy

Lekko pikantny krem marchewkowy
Dla 2 osób

1/2 kg marchwi
1 cebula
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i bardzo drobno pokrojony
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 litr wywaru jarzynowego*
2 łyżki cytryny

Do podania: kwaśna śmietana, ew. ostra papryka

W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Poddusić ok. 3-5 minut na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać posiekany czosnek, imbir i przyprawy. Energicznie mieszać i smażyć 3 minuty.
Dodać obraną i pokrojoną na małe kawałki marchew, wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, następnie przykryć garnek i gotować zupę ok. 30-40 minut - do czasu aż marchew będzie miękka. Jeśli wywar zbyt szybko paruje, można go uzupełnić wodą.
Lekko przestudzić. Wyjąć 2-3 łyżki marchwi, a resztę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podawać w miseczkach: wlać zupę,dodać ugotowaną marchew, doprawić kwaśną śmietaną. Można posypać ostrą papryką.

Smacznego!

*Jeśli nie macie domowego wywaru z jarzyn, proponuję użyć ekologiczną kostkę bulionową, która nie zawiera glutaminianu sodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation