Kuchnia

Zupy

ZUPA Z GRUSZEK I ŻÓŁTEJ CUKINII
YELLOW COURGETTE & PEAR SOUP

1 żółta cukinia (ok. 500g)
2 średnie gruszki*
1 cebula duża
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
2 szklanki bulionu warzywnego
parę gałązek świeżego tymianku
płaska łyżeczka curry

Oliwę wlej do garnka, rozgrzej i zeszklij na niej posiekaną cebulę, 3-4 minuty. Dodaj obrane i pokrojone w dużą kostkę gruszki
i curry. Całość duś ok. 10 minut, aż gruszka zacznie puszczać sok. Dołóż pokrojoną cukinię (ze skórką), masło, listki tymiankowe
i szklankę ciepłego bulionu. Całość przykryj i duś na malutkim ogniu godzinę. Dodaj drugą szklankę ciepłego bulionu, wszystko zmiksuj i gotowe.

* Przy dwóch gruszkach zupa wychodzi naprawdę słodka. Jeśli wolisz, żeby smak cukinii był wyraźniejszy, a zupa bardziej wytrawna, możesz dać tylko jedną gruszkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation