Kuchnia

ciasta, desery, napoje

Ciasteczka dyniowe
składniki:

2,5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru/może być brązowy/
1 jajko
1 szklanka dyni/startej i wyciśniętej/
0,5 kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,25 łyżeczki mielonego imbiru
0,25 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
aromat waniliowy
2 łyżki kropelek czekoladowych

Wykonanie:

Dynię/surową/ zetrzeć na tarce /średnie oczka/,ułożyć na sitku i lekko docisnąć/soczek można wypić/. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami.W dużej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem,a do otrzymanej masy kremowej dodać startą dynię.Dokładnie wymieszać.Do masy wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Dodać kropelki czekoladowe i lekko zarobić.Ciasto powinno być dość zwarte ,ale jeśli uznamy,że jest zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki.Z otrzymanego ciasta formować małe kulki,które następnie układać na blasze wyłożonej papierem/lekko spłaszczając/, można również nakładać łyżką małe kupki.Wszystko zależy od konsystencji otrzymanego ciasta.Część mojego ciasta udało mi się nawet rozwałkować/podsypując lekko mąką/i wykroić ozdobne kształty.Jednak o wiele łatwiej formować z ciasta kuleczki,ponieważ jest ono zbyt mokre.Przygotowane ciasteczka piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation