Kuchnia

Szpinakowe wariacje

Muffiny ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki soli
2 duże jajka
60 ml oliwy z oliwek
250 ml jogurtu naturalnego
250 g sera feta

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.

W rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. Siekamy. Ser feta kroimy w drobną kostkę.

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.

Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation