Kuchnia

jadłabym - sprawdzone

muffiny ze szpinakiem i serem feta

składniki:

250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 płaskiej łyżeczki soli
2 duże jajka
60 ml oliwy z oliwek
250 ml jogurtu naturalnego
250 g sera feta

przygotowanie:

piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni celsjusza. formę lub pojedyncze foremki na muffiny smarujemy masłem.

w rondelku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody i szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy 5 minut na średnim ogniu. odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody - rękoma lub za pomocą sitka lub gazy. siekamy. ser feta kroimy w drobną kostkę.

przygotowujemy dwie miski. do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. w drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak i ser feta.

foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. muffiny powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation