Kuchnia

Jedzenie

Ciasto: - 500 g mąki - 150 g cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 4 łyżki kawy zbożowej (np. Inki) - 250 g margaryny - 2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i kawą. Dodać pokrojoną na małe kawałeczki zimną margarynę i posiekać razem. Na koniec dodać śmietanę i wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Masa: - 660 g kwaśnej, gęstej śmietany (18%) - 1 szkl. cukru - 1/4 szkl. oleju - 4 jajka (białka oddzielnie) - 1 budyń śmietankowy (40 g) - odrobina aromatu waniliowego
Poza tym: - ok. 600 g gruszek

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki (jeśli owoce są małe) lub ósemki.

Białka ubić na sztywno z połową cukru. Resztę cukru utrzeć z żółtkami, po czym dodać olej, wanilię i proszek budyniowy. Wlać śmietanę i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Blaszkę (23 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć połowę zmrożonego ciasta, równomiernie rozłożyć w blaszce i lekko docisnąć do spodu. Na cieście ułożyć gruszki, zalać masą śmietanową. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec w temp. 170 st.C przez 50-60 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić lekko drzwiczki i zostawić ciasto w środku jeszcze na kilka minut. Następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Po wystudzeniu dobrze jest wstawić ciasto (przykryte folią) jeszcze na noc do lodówki, żeby masa śmietanowa nieco stężała, a ciasto trochę zmiękło - wtedy będzie lepiej się kroiło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation