Kuchnia

Kuchnia na słodko

Jest Smak: Czekoladowe ciasteczka budyniowe
Czekoladowe ciasteczka budyniowe

Składniki na dwie blaszki ciasteczek:

220 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
120 g miękkiego masła
1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem
70 g cukru
2 żółtka
2 łyżki mleka


Rada: masło najlepiej wyjąć z lodówki do temperatury pokojowej na kilka godzin wcześniej lub zostawić na noc na wierzchu.

Uwaga: możemy dodać budyń bez cukru, wtedy należy zwiększyć ilość cukru

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, proszek budyniowy, cukier, żółtka i mleko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto (na około 3-4mm grubości) i wyciąć wykrawaczką ulubione kształty. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Warto spróbować jeszcze ciepłe ciastka!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation