Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

Składniki: (na 1 porcję)
200 g świeżego filetu z łososia
1 cytryna
sól morska (ja używam różowej soli himalajskiej)
pieprz biały cytrynowy

Przygotowanie:
1. Rybę wyjąc z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby miała temperaturę pokojową.
2. Skropić obficie sokiem z cytryny i odstawić.
3. Patelnie grillową mocno rozgrzać. Wyłożyć na nią łososia skórą do dołu i smażyć ok 3-4 min zależy od grubości (mój kawałek miał niecałe 4 cm) na średnim ogniu.
4. Łososia przewrócić na drugą stronę i smażyć połowę czasu tego co przedtem.
5. Wyłożyć na talerz i posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Składniki na sałatę: (dla 1 osoby)
2 liście sałaty radicchio
2 liście sałaty lodowej
kilka liści świeżego szpinaku
listki świeżej bazylii
kilka sztuk pomidorków koktajlowych
kiełki rzeżuchy
1 łyzka orzeszków pinowych
pokrojony por wg uznania
1 łyżka oleju rzepakowego
krem balsamiczny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Sałaty, szpinak i bazylię umyć i poszarpać rękami na mniejsze kawałki.
2. Pomidorki przekroić na pół, por poszatkować dodać do sałaty. Wszystko doprawić sola i pieprzem, skropić oliwą i kremem balsamicznym. Posypać kiełkami rzeżuchy.
3. Orzeszki piniowe podprażyć na patelni i posypać sałatę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation