Kuchnia

kuchnia z rybką, owocami morza

KOLOROWA I ŚLEDZIOWA

Składniki:
50 dag śledzi (matiasy)
3 jajka
20 dag żółtego sera
35 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag czerwonych buraków
20 dag kiszonych ogórków
10 dag papryki konserwowej (może być czerwona i żółta)
ok. 12 łyżek majonezu
pieprz
natka zielonej pietruszki (suszona)
Sposób wykonania:

Śledzie opłukać, zalać mlekiem (około 1 szklanki), zostawić na około 30 minut, a następnie opłukać pod wodą, osączyć i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, a żółtka zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na sam koniec przygotowania sałatki). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki umyć, ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwone buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone i paprykę konserwową osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

W dużej, przezroczystej misce układać warstwami przygotowane składniki w następującej kolejności: białka jajek, ¾ matiasów, ¾ żółtego sera, 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, ziemniaki, cebulę, ogórki kiszone, kolejne 4 łyżki majonezu oraz szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, buraki czerwone, paprykę konserwową, pozostałe śledzie, pozostałe 4 łyżki majonezu, szczyptę pieprzu i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki. Na górę, na środku sałatki rozłożyć state żółtka jajek, a wokoło pozostały żółty ser.

Gotową sałatkę włożyć na kilka godzin do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 12 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation