Kuchnia

jedzenie

magda mierzwińska – pierś z kaczki z rozmarynem, w sosie anyżowo- porzeczkowym, z ziemniaczanym puree i fasolką szparagową

magda mierzwińska – pierś z kaczki z rozmarynem, w sosie anyżowo- porzeczkowym, z ziemniaczanym puree i fasolką szparagową



skŁadniki:

2 piersi z kaczki

1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu

sól, pieprz



sposÓb przygotowania:

pierś z kaczki umyć i dokładnie wysuszyć. skórę naciąć co ok. 1 cm, tak by nie naciąć mięsa. zamarynować od strony mięsa w posiekanym rozmarynie, soli i pieprzu.

nagrzać piekarnik do 200 stopni celsjusza.

na suchą i mocno rogrzaną patelnię położyć pierś kaczki skórą do dołu. smażyć ok. 6-8 minut (aż będzie chrupka i brązowa), przełożyć na drugą stronę i smażyć mniej niż minutę. kaczkę, skórą do góry, przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 5-10 minut (5 minut – krwista, 10 minut – średnio wysmażona). po wyjęciu z piekarnika odstawić w ciepłe miejsce na 5-8 minut, by soki w mięsie się ustabilizowały.

winny sos do kaczki anyżkowo-porzeczkowy

skŁadniki:

1 łyżka kaczego tłuszczu (najlepiej wytopionego ze skóry*)

200 ml czerwonego, wytrawnego wina

1-2 łyżki galaretki/dżemu z czerwonych porzeczek

gałązka rozmarynu

1 gwiazdka anyżu

sól i pieprz

1 łyżeczka masła



sposÓb przygotowania:

na tłuszcz z kaczki wlać czerwone wino z gwiazdką anyżu oraz z gałązką rozmarynu i zredukować do 1/3. dodać galaretkę. gotować, aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. po zgaszeniu ognia, dodać masło i mieszać, by sos stał się gładki. doprawić solą i pieprzem. wyjąć gałązkę rozmarynu i gwiazdkę anyżu. podać do kaczki.



fasolka szparagowa w miodowym dressingu

skŁadniki:

2 garści fasolki zielonej

sól i odrobina cukru

dressing z oliwy, octu czerwonego, miodu leśnego, musztardy, soli i pieprzu



sposÓb przygotowania:

fasolkę zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i cukru. ma pozostać chrupka i jędrna.

przygotować oliwę i ocet w proporcjach 3:1. ocet wymieszać z łyżeczką miodu, musztardy, szczyptą soli i pieprzu. dolewać oliwę, cały czas mieszając, by utworzyć gładki sos. doprawić do smaku. ciepłą fasolkę, osuszyć i włożyć do dressingu, gdy wyjmiemy kaczkę z piekarnika, dzięki temu wchłonie smaki dressingu, ale nie straci koloru. zbyt wczesne przygotowanie fasolki sprawi, że straci żywość koloru.



puree ziemniaczane

skŁadniki

30 dag ziemniaków, obranych i pokrojonych w równe kawałki, ugotowanych w osolonej wodzie do miękkości 100 ml mleka ze śmietaną (1:1)

2-3 łyżki masła



sposÓb przygotowania:

ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę (tłuczek średnio się do tego nadaje, chodzi o to by jak najkrócej mieszać ziemniaki, by nie stały się gumowe). mleko ze śmietaną i masłem podgrzać, by było gorące, ale nie wrzące. wlewać stopniowo do ziemniaków, mieszając aż do uzyskania odpowiedniej gęstości i gładkości. doprawić solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation