Kuchnia

jedzenie

HUMMUS

Składniki

25 dkg ciecierzycy
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek dobrej oliwy

Etapy przygotowania

1
Suche ziarno ciecierzycy wypłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zalać ciecierzycę świeżą wodą, lekko posolić i ugotować do miękkości.
2
Odcedzone, ugotowane ziarno wsypać do garnka i zmiksować na gładką masę. Ciecierzyca nawet po ugotowaniu jest dość sucha, więc trakcie miksowania może się okazać, że trzeba dodać trochę wody, żeby mikser nam się nie zapchał a masa była gładka.
Dodać sok z połowy cytryny, dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku i miksować dalej. Na samym końcu dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
3
Masą można smarować pieczywo albo maczać kawałki pieczywa w hummusie podanym na spodeczku.
Ilości czosnku i cytryny są orientacyjne. Polecam, żeby każdy dozował je według własnego uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation