Ślub

Christmas

Palmiers
1 opakowanie ciasta francuskiego (my wykorzystaliśmy i polecamy Blikle)
150 g cukru
1 jabłko (polecamy odmianę golden delicious)
1 pomarańcza
1 cytryna
100 g rodzynek królewskich
1 łyżka rumu
1 łyżka whisky
posiekane orzechy
100 g roztopionego masła
szczypta cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu cayenne
Procedura: jabłko ścieramy na tarce z dyżymi oczkami do dużej miski. Z cytrusów ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do startego jabłka. Następnie do miski wrzucamy pozostałe składniki – cukier, rodzynki, orzechy, cynamon, gałkę, goździki, pieprz cayenne i alkohol. Na koniec wlewamy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane nadzienie wkładamy do lodówki i chłodzimy min. 1 godz.

Mając gotowe nadzienie zaczynamy szybko wałkować ciasto na wcześniej przygotowanym pergaminie opruszonym mąką na grubość ok. 2-3 mm. Następnie wykładamy na nie schłodzony farsz i równomiernie rozsmarowujemy je na całej powierzchni. Zawijamy ciasto z obu stron tak, aby jego boki spotkały się dokładnie na środku. Boki zwijamy ciasno do środka w rulon do połowy szerokości ciasta. Przy pomocy folii zawijamy ciasno całość i chłodzimy w lodówce 30-60 min.

Po tym czasie ostrym nożem kroimy ciasto na 1-1,5 cm kawałki i wykładamy je na blasze posypując cukrem pudrem. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez 15 min. Natychmiast po upieczeniu przekładamy palmiers na metalową kratkę, aby mogły spokojnie wystygnąć. Jeśli tego nie wykonamy, ciasteczka przykleją się do blachy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation