Kuchnia

babeczki/ciastka

pierniczki

Pierniczki są bardzo chrupiące – twarde, po prostu bardzo dobre (żeby pierniki były długo chrupiące należy przechowywać je w szczelnym pojemniku). Oczywiście dzieci wałkowały ciasto, wyciskały foremkami kształty i dekorowały. Serdecznie polecam.

SKŁADNIKI:

250 g miodu (ja daję sztuczny)
220 g cukru
250 g margaryny lub masła
1 duże żółtko
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
750 g mąki
1 paczka przyprawy do piernika

WYKONANIE:

W garnku roztopić margarynę, wlać miód, cukier i zagotować. Do gorącego dodać przyprawę do pierników i przesiane kakao, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Gdy masa miodowa będzie miała odpowiednią temperaturę (nie ma być gorąca) dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-4 mm. Wyciąć foremkami kształty pierników i wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia). Pierniki piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Dekorować lukrem (cukier puder z sokiem z cytryny)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation