Kuchnia

Moja bezglutenowa kuchnia

Risotto ze szpinakiem

1 litr rosołku (może być z kostki)
2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 szklanka ryżu arborio
50 ml białego wina
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
50-70 g sera żółtego (najlepiej parmesanu, u mnie red leicester)
sól i świeżo zmielony pieprz


Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę, około 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby w całości pokrył się tłuszczem, zalewamy białym winem i gotujemy mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy około pół szklanki gorącego rosołu i mieszając gotujemy, aż do wchłonięcia płynu przez ryż. Czynność powtarzamy, dodając po około pół szklanki rosołu, za każdym razem i gotując, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Ostatnią partię rosołku wlewamy razem ze szpinakiem i bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, do momentu, aż ryż będzie miękki a szpinak całkowicie wilgotny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation