Kuchnia

Desery

Gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie

Składniki na ok. 20-23 sztuki:

200 g mąki
100 g margaryny
4 jajka (miałam bardzo duże, więc dałam 3)
250 ml wody
szczypta soli
proszek do pieczenia

Wodę zagotować z margaryną i solą. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować na gładko.
Przełożyć do szprycy. Z brązowego papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia jedno na drugim, żeby były wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką i siekanymi orzechami laskowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation