Kuchnia

Szybkie Dania, Zupy i przekąski

Porri gratinati, czyli zapiekane pory

2 duże pory
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
2 łyżki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki startego parmezanu
1 łyżka masła

Pory myjemy, następnie odcinamy zielone liście i kroimy w plasterki. W dużej misce dokładnie łączymy serek
mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz wino. Dodajemy pokrojone pory, pokrywając masą warzywa. Pory w
serku wkładamy potem do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy ok. 30 minut w 200º C do uzyskania złocistego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation