Kuchnia

Kulinaria

Piernik
Składniki mokre:

* 3 jajka

* 1 szklanka mleka

* 1 pełna szklanka powideł śliwkowych

* 2 łyżki miodu

* 3/4 szklanki oleju



Składniki suche:



* 3 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 2 pełne łyżki kakao

* 1 duża paczka przyprawy do piernika

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1.5 łyżeczki sody



Polewa:



* 2 łyżki masła

* 3 łyżki kakao

* 3 łyżki cukru pudru

* 5 łyżek śmietanki 36%



Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Stopniowo, po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do masła dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy trzepaczką do utworzenia się jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście.

Ciasta nie należy trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation