Kuchnia

papamy...

Just My Delicious: Drożdżówki z Truskawkami i Kruszonką

Składniki na drożdżówkę z truskawkami:

200ml mleka
40g świeżych drożdży
150g cukru
500g mąki pszennej
90g miękkiego masła
1 jajko

Mleko podgrzej aż będzie letnie. Dodaj do niego rozdrobnione drożdże oraz cukier i pozostaw na 5 minut w spokoju. Po upływie tego czasu dodaj mleko wymieszane z drożdżami i cukrem do mąki, masła i jajka. Wyrób elastyczne i jednolite ciasto i pozostaw w cieple do podwojenia objętości na ok 30-50 minut. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na kilkanaście równych części. Każdą z nich uformuj na kształt płaskiego placuszka bardziej wklęsłego na środku.

Dodatkowo:

ok 400-500g świeżych truskawek

Na środek drożdżówek ułóż umyte pod bieżącą wodą i pozbawione szypułek truskawki.

Składniki na kruszonkę:

70g mąki pszennej
50g cukru
50g miękkiego masła

Wszystkie składniki rozgnieć ze sobą, tak aby powstały grudki, rozrzuć je na powierzchni drożdżówek. Piecz w 180C przez ok 20 minut.

Sugestie: Truskawki możesz pokroić na mniejsze kawałki, np. na pół. Przed dodaniem na drożdżówki możesz je najpierw obtoczyć w odrobinie cukru, jeśli chcesz, aby całość była słodsza. Do ciasta oraz/lub truskawek możesz dodać trochę cynamonu, kardamonu, ziarenek lub ekstraktu z wanilii. Nie polecam wykorzystywać do tych drożdżówek truskawek z kompotu.

Wersja light: Cukier zwykły zastąp cukrem trzcinowym, ksylitolem lub stewią. Użyj mleka z obniżoną zawartością tłuszczu. Zrezygnuj z kruszonki.

Pytanie: Jak myć świeże truskawki?
Odpowiedź: Truskawki myj krótko pod bieżącą zimną wodą, ponieważ łatwo można wypłukać z nich cenne witaminy. Szypułki oderwij dopiero po umyciu, aby woda nie wpłynęła do wnętrza owoców.

Pytanie: Jak przechowywać świeże truskawki?
Odpowiedź: Najlepiej z dala od intensywnych w zapachu warzyw i owoców, ponieważ łatwo przejmują ich aromat. Staraj się je zjeść w ciągu 24 godzin, ponieważ łatwo się psują i pleśnieją. Lepiej więc kupować ich mniej, ale częściej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation