Kuchnia

papamy...

Dżem z dyni i pomarańczy
(1 słoik)

50 dag dyni (waga po obraniu)
sól
¾ szkl cukru
2 pomarańcze
1 cytryna
7 goździków
kardamon

Dynię obrać i oczyścić, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać i zostawić na 2 godz. Pomarańcze i cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Owoce przekroić i wycisnąć z nich sok. Do dyni, która puściła sok, dodać sok i skórkę z pomarańczy i cytryny oraz goździki, wymieszać i smażyć na małym ogniu przez 45 min. Pod koniec smażenia dodać szczyptę kardamonu. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 min. Ostudzić, wynieść do piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation