Kuchnia

ryby

Skandynawskie śledzie z koperkiem i jałowcem
Cured herrings with dill and juniper

12 platów solonych śledzi
1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
mały pęczek kopru
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry

marynata
200 ml jesnego octu winnego
250 g cukru
3 liście laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
3/4 łyżeczki owoców jałowca (lekko zmiażdżonych)
1 - 2 łyżeczki ziaren kminku (lekko zmiażdżonych)

Namoczyć śledzie przez 6 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie odsączyć ryby i pokroić w 5 cm kawałki. Przygotować marynatę. Wszystkie jej skladniki i 200 ml wody zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zamieszać, żeby rozpuścić cały cukier. Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie.
W dużym słoiku ułożyć warstwę kawałków śledzi, na niej położyć warstwę z gałązek kopru, marchwi i cebuli. Kolejną warstwę śledzi i warzyw. Układać tak do wykorzystania wszystkich składników. Całość zalać wystudzoną marynatą tak, żeby płyn przykrył wszystkie skladniki. Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na cztery dni. Po tym czasie śledzie bedą idealnie zamarynowane. Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca (śledzie muszą być cały czas pokryte marynatą).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation