Kuchnia

Ziemniaczki, pieczywo, kluseczki, dodatki mączne i nie tylko

KLUSKI ŚLĄSKIE


SKŁADNIKI:
1 kg surowych obranych i umytych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
sól
olej

WYKONANIE:
Obrane i umyte ziemniaki ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, odlałam, odparowałam i po przestudzeniu przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Jeśli ktośnie dysponuje praską, powinien zmielić je w maszynce do mięsa albo bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Mogą być w tym momencie ciepłe, byle nie gorące, bo jajko się zetnie.
Ziemniaki przełożyłam do miski, wyrównałam powierzchnię, po czym podzieliłam je nożem na cztery części.
Jedną część wyjęłam i odłożyłam na bok, a w to miejsce nasypałam mąkę ziemniaczaną.
Dodałam wybite ze skorupki jajko i wszystko razem, łącznie z odłożoną wcześniej częścią ziemniaków, zagniotłam ręką na jednolite ciasto.
Uformowałam w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobiłam palcem zagłębienie, odkładałam je na deskę do krojenia.
W dużym garnku nastawiłam wodę, a kiedy się zagotowała, posoliłam ją i wlałam ok. 2łyżek oleju.
Na wrzątek wrzuciłam uformowane kluski, a kiedy wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze ok. 1,5 minuty.
Zawsze dobrze jest wyjąć jedną sztukę i spróbować czy już jest dobra.

kuchennezapiskiedyty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation