Kuchnia

Ziemniaczki, pieczywo, kluseczki, dodatki mączne i nie tylko

Pieczone ziemniaki

Składniki:

ziem­niaki (w miarę rów­nej wiel­ko­ści, z ładną, nie­usz­ko­dzoną skórką)
masło
czo­snek
zioła według uzna­nia (ja uży­łam tymianku)
sól (ewen­tu­al­nie, ja z niej zrezygnowałam)

Spo­sób przygotowania:

1. Wybie­ramy ziem­niaki podob­nej wiel­ko­ści (żeby się upie­kły w tym samym cza­sie), myjemy dokład­nie i osu­szamy. Następ­nie robimy głę­bo­kie nacię­cia w ziem­niaku (uwa­żaj­cie, żeby nie prze­kroić do końca). W powstałe szpary wkła­damy pla­sterki czosnku (cie­niut­kie, żeby ziem­niak nie popękał).

2. Każ­dego ziem­niaka kła­dziemy na kawałku folii. Nakła­damy na niego odro­binę masła, tymia­nek (lub inne zioła). Możemy go też poso­lić. Całość zawi­jamy szczel­nie w folię i wrzu­camy do pie­kar­nika (180 stopni, ok. 40 – 60 minut – zależ­nie od wiel­ko­ści ziemniaka).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation