Kuchnia

na słodko

Sernik waniliowy

ciasto:
3 szklanki pszennej mąki (50 dag)
4 żółtka
3/4 szklanki cukru (15 dag)
20 dag masła (można zastąpić margaryną)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu lub cukrem z prawdziwą wanilią)

masa:
80 dag śmietany 18% (2 opakowania po 40 dag)
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (każdy na 1/2 litra mleka)
4 białka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić 2 łyżkami ekstraktu lub cukrem z prawdziwą wanilią)


Żółtka wymieszaj z pastą waniliową.
Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier. Dodaj masło i posiekaj na drobne kawałki (najłatwiej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Dodaj żółtka z pastą, wymieszaj, następnie zagnieć jednolite ciasto (nie musisz się zbytnio śpieszyć).
Jedną czwartą ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika na godzinę - powinno zupełnie stwardnieć.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1/2 cm, starając się jak namniej podsypywać mąkę. Plackiem wyłóż dno i boki tortownicy, zostawiając około 2 cm od krawędzi. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki.
Wszystkie składniki masy przełóż do miski i zmiksuj na jednolitą masę - będzie całkiem płynna i taka właśnie ma być.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Do tortownicy z ciastem wlej masę, na nią zetrzyj zmrożone ciasto - nie bój się, ta rzadka masa utrzyma na sobie to starte ciasto :)
Ostrożnie wstaw sernik do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po tym czasie sernik przykryj folią aluminiową, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz jeszcze 50 minut.
Gorący sernik wyjmij ostrożnie z piekarnika - nadzienie będzie jeszcze płynne. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, następnie wstaw do lodówki do lekkiego oziębienia.
Krój na porcje bardzo ostrym nożem.
Podawaj sam lub z sosem owocowym (malinowym, truskawkowym lub np. z mango) lub sosem czekoladowym. Świetnie smakuje także z kremem krówkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation