Kuchnia

Naleśniki,Tarta,Omlety itd...

FRITTATA Z ZIEMNIAKÓW I GROSZKU wg Nigelli Lawson

Nigella Lawson pisze: "Frittata to rodzaj włoskiego omletu; grubego, smażonego na patelni z jednej strony. Aby upiekł się cały, można go wstawić na parę minut do piekarnika pod górną grzałkę. Może mi nie uwierzysz, ale najlepiej smakuje zimna (oczywiście nie chodzi mi o wyjętą prosto z lodówki, tylko wystudzoną). Ja po prostu uwielbiam słodką mięsistość groszku i ziemniaków okraszonych cebulą, ale możesz użyć dowolnych dodatków. "

Składniki

100g młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
75g groszku rozmrożonego lub 150g świeżego, łuskanego
8 dużych jajek
3 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
sól i pieprz
4 łyżki świeżo startego parmezanu

Wrzuć pokrojone ziemniaki do osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Potem je odlej. Do miski wrzuć groszek, zalej go wrzącą wodą z czajnika i zostaw, aż nadejdzie moment dołączenia go do frittaty. Jeśli używasz świeżego groszku, ugotuj go razem z ziemniakami.

Włącz górną grzałkę w piekarniku i podgrzej olej na patelni o średnicy około 25 cm, ale takiej, której można używać w piekarniku. Smaż na niej cebulę, aż zmięknie. Dodaj ziemniaki i duś około 10 minut; rób to do momentu, gdy mieszanka się ugotuje (ale nie nazbyt zbrązowieje czy, co gorsza, przypali się). Twoim celem jest bowiem uwypuklenie słodkiej miękkości dania, a nie jej chrupkości.

Pod koniec duszenia dodaj odsączony groszek i przełóż wszystko do dużej miski, by przestygło. Wbij do miski jajka i wymieszaj wszystko trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i dodaj parmezan.

Postaw ponownie patelnię na ogniu. Wlej na nią jajeczną masę i smaż na średnim ogniu około 8 minut lub do momentu, kiedy frittata mniej więcej się zetnie, tak że środek ciągle będzie półpłynny. Kiedy stwierdzisz, że danie osiągnęło wskazany stan, zdejmij patelnię z ognia. Postaw ją pod górną grzałką w piekarniku i piecz, aż frittata zbrązowieje od góry. Delikatnie oddziel ją od patelni. Nie krój jednak zbyt głęboko, by zachowała chrupkie brzegi i gładki kształt. Teraz zakryj patelnię płaskim talerzem i odwróć wszystko tak, by patelnia znalazła się na górze, a talerz pod spodem. Przed podaniem frittatę pokrój na trójkątne kawałki.

Wychodzi około 6 trójkątów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation