Kuchnia

12 Wigilijnych potraw

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki, 4 porcje:

• 4 filety śledziowe solone (lub w oleju)
• mleko lub sok z pomarańczy do wypłukania śledzi
• 1 czerwona cebula
• 4 marynowane papryki (użyłam papryk smażonych i marynowanych w occie)
• majonez, do smaku, około 3 - 4 łyżek
• świeżo zmielony czarny pieprz i sól
• opcjonalnie - tymianek



Przygotowanie:

Śledzie solone (w słonej wodzie np. z wiaderka) włożyć do mleka lub soku z pomarańczy i dokładnie wypłukać, jeśli mamy czas możemy wcześniej je namoczyć. Wyjąć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Śledzi w oleju nie trzeba moczyć, wystarczy wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki, włożyć do salaterki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub w kosteczkę, posypać delikatnie solą i odstawić na 5 minut. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, majonez, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym tymiankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation