Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

eśli lubicie czekoladę na gorąco (a ja ostatnio uwielbiam, po kilku latach niejedzenia czekolady chyba nadrabiam zaległości), to z pewnością ten przepis musicie wpisać na listę do wypróbowania. Czekolada połączona z kokosowym likierem – niebo w gębie! Ja zrobiłam czekoladowe kokosanki tak, żeby było widać dwie warstwy, ale jak zmieszacie je po prostu w filiżance, tak jak w Marsoladzie, to też będzie pysznie :)
Czekoladowa kokosanka – przepis:

Składniki:

1 tabliczka mlecznej czekolady
odrobina mleka
około 80 ml likieru kokosowego
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewam mleko, tak żeby przykryło dno. Wrzucam połamaną czekoladę, podgrzewam, aż się czekolada rozpuści. W gorącej maczam brzegi filiżanek lub kieliszków, a następnie zanurzam je w wiórkach kokosowych. Wlewam czekoladę do kieliszków, dodaję likier kokosowy na wierzch. Można podać ze skórką pomarańczową kandyzowaną, którą moczymy w czekoladzie – jest genialna!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation