Kuchnia

Słodkości

Omlet Cesarski – przepis na omlet

Składniki:
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 10 płaskich łyżek mąki
- 1/4 szklanki mleka lub kremówki
- szczypta soli
- masło do smażenia



Przygotowanie:
Uwaga! W zależności od wielkości patelni masy wystarczy do wysmażenia ok 2-3 omletów. Tak więc nie wylewajcie całej masy od razu na patelnię :)

Na początek jajka. Oddzielamy białka od żółtek. Przygotowane białka miksujemy do powstania sztywnej piany. Mając przygotowaną pianę z białek w osobnym naczyniu miksujemy wszystkie pozostałe składniki: cukier puder, mąka, mleko, szczypta soli. Jeżeli konsystencja będzie gęsta to nie ma co się przejmować, właśnie taka ma być :) Do tak przygotowanej masy dodajemy białka. Tutaj już nie miksujemy. Delikatnie mieszając łączymy masę z powstałych składników z pianą uzyskaną z białek.
Gratulacje, właśnie przygotowaliśmy masę do smażenia :)

Na patelni rozgrzewamy sporą ilość masełka. Kiedy patelnia uzyska stosowną temperaturę i masło będzie rozpuszczone wylewamy na patelnię warstwę masy - ok 0,5 cm. Przypiekamy z jednej strony i przewracamy. Kiedy z obu stron, nasz omlet będzie się ładnie prezentował wtedy możemy przy użyciu drewnianej packi pokroić naszego omleta na kwadraty ok. 2cm na 2 cm. Tak przygotowanego omleta przerzucamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem lub dodajemy innych dodatków wedle uznania.

Oczywiście możemy też podawać w całości.

To wszystko, smacznego :)



Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation