Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

PIZZA NEAPOLITAŃSKA
składniki na 2 średnie pizze

SKŁADNIKI:

3 (+1 łyżka do zaczynu) szklanki mąki chlebowej (typ 750)
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
2 kulki sera mozzarella
1 puszka dobrej jakości pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
Kilka listków świeżej bazylii




PRZYGOTOWANIE:

Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1/4 szklanki ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać szklankę wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy i zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrobić dokładnie, im dłużej będziemy ciasto wyrabiać, tym lepsza będzie pizza, bardziej puszysta, a nie zbita. Gdyby za bardzo się kleiło do dłoni, można podsypać stolnicę, lub blat mąką.
Ciasto uformować w kulkę, włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrwa to ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
Włączyć piekarnik i nagrzać razem z blachą do do maksymalnej temperatury. U mnie jest to 250 stopni.
Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki pokroić, dodać suszone oregano (opcjonalnie) i odrobinę soli.
Ser pokroić w plastry.
Na kawałku papieru do pieczenia uformować ciasto rękami - nigdy przy pomocy wałka, czy innych przyrządów. Pizza nie musi być idealnie okrągła.
Na gotowy, cienki placek wylać połowę przygotowanego sosu. Ułożyć plastry sera.
Przygotowaną pizzę przełożyć na rozgrzaną blachę i włożyć do bardzo nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to ok. 12-15 min., w zależności od temperatury piekarnika.
Gotową pizzę posypać świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation