Kuchnia

Dobre jedzonko

Polędwiczka z duszonymi jabłkami i żurawiną

Składniki :
polędwiczka wieprzowa długa
2 jabłka
słoiczek konfitury żurawina z jabłkiem (do zakupu w Anielskie Przysmaki )
małe ziemniaki
2 łyżeczki majeranku + do przyprawienia jabłek
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz
oliwa do marynaty
olej do smażenia
2 łyżki masła

Przygotowanie :
Polędwiczkę kroję na plastry. Rozbijam dłonią. Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.
Dodaję 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego. Zalewam 2 łyżkami oliwy.
Dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam na około 20-40 minut.
Ziemniaki szoruję. Smaruje olejem. I wstawiam na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
Jabłka kroję w ósemki. Wkładam do garnka, dodaję masło, przyprawiam majerankiem i dolewam około 1/2 szklanki wody. Ustawiam na małym gazie pod przykryciem. Czekam aż jabłka będę miękkie ale nadal zachowają swój kształt ( około 6 minut).
Polędwiczki wyjmuję z marynaty.
Na patelni rozgrzewam olej i wkładam plastry mięsa ( tak by się nie stykały) , smażę po około 2 minuty z każdej strony.
I gotowe :)
Podaję plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.
Ja byłam za bardzo głodna i rozkojarzona ale myślę, że dobrze jest ułożyć mięso na jabłkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation