Kuchnia

Bułeczki i chlebki

Bagietka francuska - przepis
Ciasto na tę bagietkę świetnie współpracowało z moimi rękami. Przygotowanie jej było czystą przyjemnością. Idealny przepis Małgorzaty Zielińskiej.
Składniki: - 500 g mąki (użyłam 400 g pszennej luksusowej + 100 g pszennej pełnoziarnistej) - 10 g świeżych drożdży - 300 do 350 ml ciepłej wody (użyłam 330 g) - 8 g soli
Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, pozostawić na 3 min. Mąkę, roztwór drożdżowy i wodę wymieszać, pozostawić na 20 minut. Dodać sól, wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i bardzo elastyczne! Włożyć je do miski wysmarowanej oliwą, odwrócić, aby tłuszcz pokrył całą jego powierzchnię. Szczelnie przykryć, pozostawić w temp. pokojowej na 1-1,5 h. Powinno podwoić objętość. Warto po 30 min. wstawić ciasto do lodówki na 8-10 godzin. Takie powolne wyrastanie sprawi, że bagietka będzie miała ładniejszy miękisz i wyborny aromat. Wyjąć je ok. 1 godz. przed dalszą obróbką, żeby osiągnęło temp. pokojową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, lekko uderzając w nie, i dać odpocząć ok. 10 min. Podzielić na 3-4 równe części. Rozciągnąć 1 część na stolnicy w prostokąt i złożyć wzdłuż krótszego boku, podobnie składa się kartkę foramtu A4 do podłużnej koperty. Składając, przyciskać mocno miejsce zlepienia. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta. Rolować bagietki na lekko podsypanym mąką blacie, rozciągając ciasto. Jeśli ciasto nie chce się rozciągnąć, pozostawić je, przykrywszy ściereczką, na kilka minut, po czym powtórzyć rozciąganie. Ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, przekładając zrolowanymi i wysypanymi mąką ściereczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation