Kuchnia

Bułeczki i chlebki

Malinianki - czyli jagodzianki z malinami

Składniki na 12 szt:
550g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
100g masła
2 kopiate łyżki serka mascarpone
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży lub 14g suszonych
1 szczypta soli

ponadto
1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na nadzienie:
ok.600g malin+ok 2,5 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej


Maliny jeśli mamy świeże mieszamy z cukrem i możemy pominąć mąkę. Jeśli mamy mrożone - lekko je rozmrażamy dodajemy cukier i mąkę i mieszamy dokładnie.


Składniki na lukier:
1 szk cukru pudru
1-2 łyżki ciepłej wody

Cukier rozetrzeć bardzo dokładnie z wodą na gładko.

Drożdże rozmieszać dokładnie z cukrem i połową mleka i odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone (ja robiłam to rogalką). Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze bułeczki.
Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki malin i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej matą do pieczenia klejeniem do spodu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut w temp 190-200 stopni na złoto. Studzić na kratce a jeszcze lekko ciepłe polukrować.Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation