Kuchnia

Zimne

Śledzie w pysznym sosie chrzanowym

Składniki:

5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
2-3 łyżki najlepiej domowego majonezu
2-3 łyżki soku z cytryny
1, 5 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
1 małe jabłko
1 mała czerwona cebulka
pęczek natki z pietruszki (rewelacyjny dodatek)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wymoczone śledzie (śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

2. Cebulkę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej cukier i trochę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.

3. Siekamy bardzo drobniutko pietruszkę (można ją zmiksować razem ze śmietaną). Mieszamy ze śmietaną. Obrane jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do śmietany. Dodajemy także cebulkę, chrzan, sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze śledziem będzie idealny.

3. Sos chrzanowy łączymy ze śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation