Kuchnia

Zimne

Propozycje kanapek

1. Kanapki na krakersach brydżowych:

I rodzaj: krakers + pasta z tuńczyka + ogórek konserwowy + kleks przecieru pomidorowego do ozdoby

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· puszka tuńczyka w oleju;
· 2-3 ogórki konserwowe;
· keczup;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy widelcem na miazgę i całą rybną masę rozcieramy na pastę z odrobiną masła. Masę nakładamy kopiasto na krakersy, a na wierzch układamy plasterek lub dwa ogórka. Całość ozdabiamy kleksem keczupu.

II rodzaj: krakers + pomidor + jajko przepiórcze + szczypiorek (lub piórko czerwonej cebulki)

Składniki:

· 20 krakersów brydżowych;
· 2 łyżki masła;
· 4-5 małych pomidorów;
· 4-5 jajek przepiórczych (lub 2-3 jaja kurze);
· majonez;
· szczypiorek lub czerwona cebula;
· sól;

Rozmiękłe masło rozcieramy z odrobiną soli. Smarujemy nim cieniutko krakersy. I teraz w zależności od wielkości krakersa, na każdym kładziemy plaster pomidora - nie może być większy od krakersa. Na pomidorze przyklejamy, niewielką ilością majonezu, plasterek przepiórczego lub kurzego jajka. Jajko ozdabiamy majonezem i albo posypujemy szczypiorkiem, albo ozdabiamy piórkiem czerwonej cebuli.

2. Kanapki na kostkach twardego żółtego sera

I rodzaj: kostka sera + orzech włoski

Składniki:

· 30 dag żółtego łagodnego sera w kostce;
· 10 orzechów włoskich;
· serek do smarowania;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z sera do smarowania i przyklejamy do niej połówkę orzecha włoskiego.
II rodzaj: kostka sera + rzodkiewka
Składniki:
· 30 dag żółtego, ostrego sera w kostce;
· 2 pęczki małych rzodkiewek;
· 2 łyżki masła;
· sól;

Ser kroimy w plastry grubości około 1 cm, a następnie plastry kroimy na małe kwadraty, trójkąty lub prostokąty, w zależności od kształtu sera. Na każdym kawałku robimy kropkę z masła. Rzodkiewki starannie myjemy, odcinamy listki razem z kawałkiem warzywa tak, żeby rzodkiewka stabilnie stała na serowej podkładce. Nacinamy ozdobnie górę i lekko solimy.

4. Kanapki na chlebie razowym

I rodzaj: kwadracik chleba + masło czosnkowe + jajko na twardo

Składniki:

· 1/2 razowego chleba z formy;
· 2-3 jajka;
· 2 łyżki masła;
· ząbek czosnku;
· majonez;
· sól;
· kilka listków zielonej pietruszki;

Razowy chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem roztartym z rozdrobnionym (przeciśniętym przez wyciskarkę) ząbkiem czosnku. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek jaja. Jajko ozdabiamy kleksem majonezu, w który wtykamy kilka listków pietruszki.

7. Kanapki na białym chlebie

I rodzaj: kwadracik chleba + szynka, kiełbasa szynkowa, baleron (wędlina do wyboru) + ogórek

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 15 dag szynki, kiełbasy szynkowej lub innej wędliny;
· 2 łyżki masła;
· zielony ogórek;
· musztarda;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek wędliny. Na wędlinie robimy musztardową kropkę, a obok układamy ukośnie plasterek ogórka.

II rodzaj: kwadracik chleba + żółty ser + anchois

Składniki:

· 1/2 białego chleba z formy;
· 20 dag sera żółtego;
· 2 łyżki masła;
· puszka anchois;
· cebulka;

Biały chleb kroimy w cienkie kromki i smarujemy masłem. Wykrawamy mniejsze kanapeczki, a na każdej układamy plasterek żółtego sera, na którym układamy mały płat rybki i piórko cebulki.

Podane powyżej przepisy na kanapki można zmieniać i urozmaicać w zależności od tego, jakimi dysponujemy produktami. Propozycji może być jeszcze więcej, można przygotować kanapki na macy, na obwarzankach czy chrupkim pieczywie dietetycznym. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i fantazji. Pozostałe panie przygotowują sałatki. każda po jednej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation