Kuchnia

K-Zupy

Barszcz chrzanowy-Okrasy
Sprawdzam Okrasę - barszcz chrzanowy - przepis
Składniki:
kiełbasa biała 330 g
boczek wędzony 500 g
cebula 230 g
zakwas na żurek 500 ml
chrzan tarty 150 g
czosnek 15 g
sól b.d.
pieprz biały b.d.
śmietana 18% 60 g
jajka 220 g
liść laurowy 1 1⁄5 g
ziemniaki 250 g
majeranek suszony 6 g
olej do smażenia b.d.
majeranek świeży b.d.
woda 2000 ml
barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbasą
3 upieczone białe kiełbasy, 0,5 kg wędzonego boczku pokrojonego w plastry, 1 duża cebula + 1 malutka, 0,5 litra żuru (zakwasu), 150 g chrzanu tartego, 3 ząbki czosnku, sól, biały pieprz, 3-4 łyżki śmietany 18%, 4 jaja ugotowane na twardo, 3-4 liście laurowe, 25 dkg ziemniaków obranych, pokrojonych na ćwiartki, 6 g suszonego majeranku, olej do smażenia, świeży majeranek do posypania
boczek zalać 2 litrami wody i gotować ok. 30 min. małą cebulę opalić nad gazem (układam ją na najmniejszym palniku i na małym ogniu pozwalam jej się całkowicie zwęglić z zewnątrz). opaloną przełożyć do gotującego się wywaru zboczkiem i gotować ok. 5 minut. następnie wyjąć ugotowany boczek, a na jego miejsce wrzucić ziemniaki. ugotowany boczek pokroić w drobną kostkę. na patelni usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać majeranek i boczek, przesmażyć, przełożyć do wywaru. gdy ziemniaki będą miękkie wlać zakwas na żur, gotować mieszając od czasu do czasu. z ugotowanych na twardo jaj wyciągnąć żółtka (białka odłożyć na bok) i przełożyć je do miski. białka drobno posiekać. do żółtek dodać kilka łyżek wywaru i je rozgnieść. do roztartych żółtek dodać 3-4 łyżki śmietany. ponownie wlać niewielką ilość wywaru do żółtek, a następnie przelać masę żółtkową do barszczu. wymieszać. do barszczu dodać pokrojone białka. na samym końcu dodać chrzan. doprawić solą i mielonym białym pieprzem.
na dnie talerza ułożyć kiełbasę, zalać barszczem razem z ziemniakami i skwarkami. posypać posiekanym świeżym majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation