Kuchnia

Kulinaria

Ciasto:

5 dużych jajek
125 gr. gorzkiej czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej
125 gr. miękkiego masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 gr. cukru
125 gr. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło ucierać , aż stanie się białe.
Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Rozpuszczoną w jednej łyżce kawę dodać do masła i czekolady.
Cały czas miksując dodać cukier.
Białka oddzielić od żółtek.
Dodawać po jednym żółtku i miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Ubić białka i powoli połączyć z masą czekoladową.
Ciasto włożyć do wyłożonej papierem formy ( okrągłej o średnicy 22 cm ).
Piec około 30 minut ( do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 st..

Krem:

500 gr. serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30% zimnej
200 gr. gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
opcjonalnie : wiśnie ( mogą być wiśnie z nalewki)


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i trochę przestudzić.
W drugiej miseczce wymieszać np.widelcem lub krótko mikserem mascarpone, śmietankę i cukier puder do połączenia składników, a następnie połączyć z czekoladą.
Dodać odsączone owoce.


Polewa na wierzch tortu:

70 gr. gorzkiej czekolady
30 gr. masła



Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Połączyć z masłem i polać wierzch ciasta.


Ganache do dekoracji:

150 ml śmietanki kremówki
100 gr. czekolady gorzkiej
2 - 3 łyżki cukru pudru


Podgrzać śmietankę (ma być gorąca, ale nie zagotowywać).
Zalać śmietanką czekoladę.
Dodać cukier puder i wymieszać do połączanie askładników.
Przestudzić ( najlepiej wstawić miseczkę z masą do zimnej wody)i ubić na wysokich obrotach na krem. (Im zimniejsza tym szybciej się ubije).
Ubitym kremem dekorować tort za pomocą rękawa dekoratorskiego.

Dekoracja boków tortu:

około 50 gr. mielonych migdałów
około 50 gr. startej gorzkiej czekolady
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation