Kuchnia

Kulinaria

*** TORT OREO ***

Składniki

Ciasto:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 250g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- 100g ciasteczek Oreo

Masa z mleka w proszku:
- 5 żółtek
- ½ szklanki cukru
- 250g masła
- 2 serki homogenizowane Danio o smaku waniliowym
- 2 szklanki mleka w proszku

Przepis

Ciasteczkowe blaty: masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i miksować ok. 2 minut. Dodać budyń w proszku i mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko dokładnie połączyć. Oreo pokruszyć na małe kawałki i wsypać do gotowego ciasta, dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 45 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na 5 równych części (najlepiej zważyć). Wilgotnymi rękoma, kształtować kulki i rozkładać palcami na blaszce z papierem do pieczenia formując placek o średnicy około 20 cm. Piec 12-13 minut w 200 stopniach ( im dłużej będziemy je piec, tym będą bardziej kruche ).

Krem: żółtka z cukrem ubić mikserem na parze. Masa powinna być puszysta i gęsta. Lekko ostudzić i dodać miękkie masło. Całość ubić dokładnie mikserem. Dodawać na przemian: 1 serek – ubijać, 1 szklankę mleka – ubijać, drugi serek – ubijać, drugą szklankę mleka – ubijać. Gotową masę wstawić do lodówki na ok. 30-45 minut. Ciasteczka przełożyć kremem, wierzch posypać ciasteczkami oreo. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation