Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Świąteczne Choinki Muffinki – czekolada+jogurt | Peace Love and Cook
Składniki na babeczki:

100 g czekoladowych kropek
100 g roztopionego masła
100 g mąki pszennej
2 duże jaja
90 g cukru
kilka kropli olejku waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki jogurtu


Składniki na krem:

300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
200 ml jogurtu
niebieski i żółty barwnik spożywczy
ozdoby
1-2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie babeczek:

1. Jaja ubijamy z cukrem.

2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ostudzone masło i mieszamy.

3. Jaja mieszamy z masą z mąki, dodajemy, jogurt, czekoladowe kropli i olejek waniliowy, mieszamy łyżka na jednolitą masę.

4. Kokilki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w 180C przez 25 minut.



Przygotowanie kremu:

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukry i ubijamy jeszcze chwilkę.

2. Żelatynę moczymy w malej ilości wody, po czym dodajemy cieplej i mieszamy do rozpuszczenia.

3. Jogurt i żelatynę dodajemy do śmietany.

4. Dodajemy 4 krople żółtego barwnika i 2 niebieskiego i mieszamy wszystko łyżką lub na mikserem (na małych obrotach).



Dekoracja:

1. Wystudzone babeczki możemy (lecz ni musimy) dodatkowo polać rzadkim lukrem królewskim. Rękaw kuchenny napełniamy kremem i nakładamy końcówkę „gwiazdkę dużą” (łatwo zgadniecie, która to;)).

2. Krem wyciskamy dookoła babeczek kształtując choinkę.

3. Na babeczki nasypujemy gwiazdki cukrowe lub inne ozdóbki. Największą z naszych ozdób używamy jako szpic.

Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation