Kuchnia

Kuchnia

Ciasteczka z orzechami włoskimi


Orzechowe, z odrobiną mlecznej czekolady. Lekko kruche i delikatnie słodkie, pyszne!



składniki na 30 ciastek:

90g miękkiego masła
3-4 łyżki cukru, z czubkiem
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (65g)
105g mąki
1 łyżeczka mleka lub śmietanki (opcjonalnie)

dodatkowo:

25g mlecznej czekolady (zużyłam więcej...;))

Ubić masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszaj orzechy, mąkę, a na końcu mleko. Zroluj ciasto w wałeczki i potnij na 5cm części (formowałam kuleczki, które potem nieco spłaszczałam). Ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia. Schłódź. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 175st.C. Piecz ok. 12 minut.

Ostudzone ciasteczka maczaj z jednej strony w roztopionej czekoladzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation