Kuchnia

Kuchnia

SERNIK WIEDENSKI.

Składniki:

- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (nie może być kwaśny i chudy)
- 6 jajek
- 125 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy - 1 opakowanie (16g) (niekoniecznie, jeśli dodacie aromat)
- 1 szklanka cukru
- aromat waniliowy
- bakalie, według uznania (u mnie tylko smażona skórka pomarańczowa)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.

Stopniowo dodawać twaróg, dalej ubijając, masło, mąkę. Wmieszać bakalie.

Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm). Niestety, ten sernik lubi opadać po upieczeniu. Należy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by pozostał jasny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation