Kuchnia

chleb

Zakwas do pieczenia chleba
Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego:

mąka żytnia typ 2000 lub 720,

letnia przegotowana woda.

Sposób przygotowania zakwasu:

Do szklanego lub kamionkowego naczynia litrowego wsypuję 50g maki żytniej i dodaję 50 ml wody, dokładnie mieszam i przykrywam czystą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiam w ciepłe miejsce na 12 godzin (optymalna temperatura to 25oC).
Po ty czasie powtarzam czynność, czyli dodaję 50g mąki i 50ml wody mieszam, odstawiam i tak jeszcze 2 razy (w sumie po pierwszym przygotowaniu zakwasu dokarmiam go trzykrotnie w odstępach 12-godzinnych czyli na zmianę wieczór, rano, wieczór…) po ostatnim dokarmieniu i wyrośnięciu zakwas jest gotowy do przygotowania chleba.

Przepis na chleb na zakwasie znajdziecie tutaj.

Po wyrobieniu ciasta chlebowego, jeszcze przed dodaniem soli i dodatków odkładam 2 łyżki stołowe ciasta do pojemniczka po zakwasie, dodaję łyżkę stołową mąki i 3 łyżki stołowe wody, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zakwas podwaja swoja objętość. Wyrośnięty zakwas chowam do lodówki. Niedokarmiany zakwas w lodówce może przeżyć maksymalnie 10 dni. Gdy mam ochotę na chleb wyjmuję zakwas z lodówki i czekam aż się ogrzeje do temperatury pokojowej, dodaję 2 łyżki mąki żytniej, 4 – 5 łyżek wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 12 godzin, po tym czasie zakwas jest znów gotowy do pieczenia chleba.
I znów z ciasta odkładam 2 łyżki, dodaje wodę i mąkę itd.
Ja najczęściej piekę chleb w weekend, w piątek wieczorem wyjmuję zakwas i go dokarmiam, w sobotę rano wyrabiam ciasto i po południu piekę chleb.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation