Kuchnia

slodkosci

Mini- sernik z biala czekolada
na forme o sr. 20 cm


250 g twarogu, zblenderowanego na gladko albo
przecisnietego kilkakrotnie przez praske
500 g serka kremowego, np. Philadelphia
150 g cukru
50 g smietanki slodkiej, min. 30 % zaw. tluszczu
250 g czekolady bialej
2 lyzeczki budyniu smietankowego
lyzeczka aromatu waniliowego
2 jajka, rozmiar M
5 lyzek smietanki (30 % tluszczu)

Ser blenderujemy na gladko. Wrzucamy mase serowa do misy miksera i laczymy z cukrem na najwyzszych obrotach. Dodajemy 50 g smietanki. Czekolade biala, polamana w kosteczke albo posiekana, laczymy z 5 lyzkami smietanki i rozpuszczamy w kapieli wodnej albo w mikrofalowce. Mieszamy energicznie lyzka i studzimy. Przestudzona czekolade wlewamy do masy serowej i miksujemy do polaczenia. Dodajemy aromat, laczymy z skladnikami. Dodajemy po jednym jajku. Miksujemy tylko do polaczenia i na koncu wsypujemy 2 lyzeczki budyniu, krotko miksujemy.
Przygotowujemy forme okragla: jej dno wykladamy papierem do pieczenia, boki od wewnatrz natluszczamy maslem, a od zewnatrz owijamy folia aluminiowa, najlepiej kilkoma wartwami. Forme wstawiamy do wiekszej, prostokatnej formy- bedziemy piec w kapieli wodnej.
Mase przelewamy do okraglej formy.
Gotujemy wode w czajniku i goraca wlewamy do prostokatnej formy, mniej wiecej do polowy wysokosci.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni Celsjusza, formy wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2 h.
Sernik po pieczeniu musi stezec w chlodnym miejscu, najlepiej przez cala noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation