Kuchnia

slodkosci

Ciasto z kaszą manną

Składniki na biszkopt:
1 niepełna szklanka mąki
½ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 26 cm x 36 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st. C ok. 35 minut, na jasno złoty kolor.
Składniki na masę:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka kaszy manny
16 g cukru waniliowego
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochę wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje.
Ponadto:
1 słoiczek dżemu truskawkowego
100 g herbatników
2 galaretki truskawkowe
1 gorzka czekolada starta na tarce o małych oczkach, do dekoracji (nie dałam)
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuściłam w dwóch szklankach wrzącej wody.
Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką i ścieramy czekoladę przed podaniem. Ponownie wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation