Kuchnia

Mięsa

Kurczak po indyjsku


Bardzo lubię takiego kurczaka - zwłaszcza, ze jego przygotowanie jest dość proste i szybkie, a mięso niezwykle smaczne i delikatne.


(na 2 osoby)

kurczak - udka lub ćwiartki
1 cebula
ząbek czosnku
masło 0.5 cm
curry
papryka słodka
papryka ostra
pieprz ziołowy
sól, do smaku
keczup (2 łyżki) lub koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
śmietana 2 łyżki
mąka 2 płaskie łyżki

olej


1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.

2. W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła.

3. Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać sól do smaku i 2 łyżki keczupu ( lub koncentratu) .

4. Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok. 40 min-1h)
Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.


Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation