Kuchnia

świąteczne przysmaki

KLUSKI Z MAKIEM

Tradycyjna, wigilijna potrawa, jedno z dwunastu dań w domu moich rodziców podczas Wigilii. Podawane pod koniec kolacji, słodkie od miodu, bogate w bakalie i mak. Najlepsze z masą makową i makaronem własnej roboty, ale oczywiście niekoniecznie. W naszej rodzinie wyczekiwane przez wszystkich, bez wyjątku, polecam.

Składniki na 4-6 porcji:

400 g makaronu, łazanki, kokardki
400 g masy makowej z bakaliami
50 g masła
bakalie do dekoracji
skórka pomarańczowa kandyzowana, do dekoracji
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente, w dużej ilości osolonego wrzątku. Ugotowany makaron wymieszać z roztopionym masłem i masą makową, przed podaniem udekorować bakaliami.

Kluski z makiem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można również dodać więcej miodu i bakalii wg własnego gustu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation